Jelenlegi írásunkban a fejlécről lesz szó. Átbeszéljük, hogyan épül fel egy jó fejléc és hogy milyen elemeknek kell benne szerepelnie, hogy megfeleljen a mai elvárásoknak. Utána pedig bemutatjuk milyen elemeket kell tartalmaznia egy általános céges weboldalnak. A fejléc az oldal egyik legfontosabb eleme, hiszen ez az első dolog, amit egy oldal látogatói meglátnak.

Legyen egyszerű és világos

Az egyszerű nem jelent egyet a rossz és unalmas megjelenéssel. Viszont fontos, hogy érhető és könnyen navigálható legyen az oldal a fejléc segítségével, így a honlapra látogatók azonnal megtalálják, amit szeretnének.

Szerepeljenek benne a fontos hétköznapi információk

Szerepeljen a fejlécben a cég logója, egy jól navigálható és beszédes menüsör, és a fontosabb kapcsolati információk, mint e-mail cím és telefonszám.

Minél kevesebb és rövidebb szöveg legyen a fejlécben

A fejléc célja elsősorban a márkaépítés és az oldalon való navigálás biztosítása a menüsorral. Nem akarjuk leterhelni egyből az oldal látogatóit mindenféle információval, csak az éppen szükségesekkel. Felesleges minden oldalt a menüben elhelyezni, hasznos lehet legördülő menüket használni, így csökkentve a menüben azonnal megjelenő szövegek számát. Továbbá célszerű lehet, minél rövidebb szavakat használni, ha lehetséges.

Legyen ragadós a fejléc

Nagyon fontos, hogy ragadós fejléc legyen egy oldalon, hiszen így bárhova kattintanak, vagy görgetnek az oldalon a látogatók mindig látszódni fog a menüsör, így könnyen tudnak navigálni a holnapon belül, vagy akár új oldalra kattintani, ha az adott oldalon nem találtak meg azt, amit keresnek.

Legyenek kiemelve a fontos elemek

A fejléc elkészítése előtt át kell gondolnunk, hogy mit is akarunk, hogy az oldalon levő emberek csináljanak. Miután ezt átgondoltuk fontos, hogy ezeket kiemeljük és jól láthatóvá tegyük a fejlécben. Például, ha éttermünk van, akkor elhelyezhetünk a fejlécben egy Asztalfoglalás gombot, amivel azonnal és könnyedén tudnak a látogatók asztalt foglalni, ha étel házhozszállítással foglalkozunk, akkor pedig elhelyezhetünk egy Rendelés gombot, ami már is a rendelés oldalra viszi a látogatót.

Használjon jól olvasható színeket, betűtípust és betűméretet

A fejlécben mindenképpen jól olvasható színeket és betűtípust kell használnunk, hiszen, ha a látogatók nem tudják elolvasni a fejlécben található dolgokat könnyedén elhagyhatják az oldalt. Továbbá a megfelelő betűméret is fontos az olvashatóság szempontjából.

Milyen elemeket tartalmaz egy általános céges weboldal fejléce?

 • Céges logó, ami tükrözi a vállalkozás arculatát, továbbá építi a cég márkáját és felismerhetőséget az emberek körében.
 • Kapcsolati információk, mint e-mail, telefonszám.
 • Navigációs menük, amikkel az oldal látgatói interakcióba lépnek az oldallal.
  • Kezdőoldal, amivel bármikor visszatérhetnek a felhasználók a nyitóoldalra.
  • Rólunk, amiben néhány sorban és képpel bemutatják a cég történetét és hogy mit képviselnek
  • Szolgáltatások vagy termékek, ahol a látogatók megtalálhatják, amire szükségük van.
  • Blog vagy hír fül, ahol hasznos információkat, leírásokat, útmutatókat, tanácsokat tudnak adni az oldal látogatóinak.
  • Kapcsolat oldal, ahol megtalálhatók a cég kapcsolati információ, mint például telefonszám, e-mail, cím, továbbá kapcsolati űrlap, amin keresztül könnyedén felvehetik a cégével a kapcsolatot.
 • Cselekvésre felhívó elemek, gombok, amikkel azonnal elérhetjük azt, amit a látogatóktól szeretnénk, hogy csináljanak.
 • Közösségi média elérhetőségek, mint Twitter, Facebook, Instagram vagy YouTube.
 • Több nyelvű oldal esetén pedig a nyelvválasztó modulok, zászlók.

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!